Makedonija: U subotu napadnut LGBTI centar u Skopju

25. 06. 2013

Skopje_Pride_attackedU subotu su na otvorenju Sedmice prajda u Skopju anti-gej grupe opkolile i napale učesnike_ce koji su se nalazili_e u LGBT centru. Oko trideset osoba je uzvikivalo, prijetilo i bacalo kamenje, boce i cigle na prvi sprat Centra za podršku LGBT osobama.

Napad se desio tridesetak minuta nakon otvorenja Skopje Sedmice prajda, za vrijeme održavanja projekcije kratkog filma i diskusije o pravima transrodnih osoba.

Oko četrdeset učesnika_ca je prisustvovalo ovom događaju koji su zajedno sa organizatorima (LGBT United Macedonia, LGBTI centar za podršku, Koalicija zdravstvenih i seksualnih prava na marginalizirane zajednice) bili_e na drugom spratu Centra.

U jednom trenutku sve je počelo. Užasan zvuk, razbijanje flaša, ljudi bježe na ulici i bacaju sve, čak i zapaljive materijale. Prvi sprat je odjednom postao pun stakla od razbijenih flaša. Pet osoba se nalazilo na prvom spratu Centra. U trenutku napada svi smo pobjegli u prostoriju iza. Srećom niko nije povrijeđen, izjavila je Jovana Ananievska iz LGBTI centra za podršku.

Srećom osobe koje su se nalazile na drugom spratu su ostale mirne. Ove maskirane osobe su bacale sve i svašta na Centar sa namjerom da unište sve bez obzira na posljedice, dodala je Jovana.

Povrijeđen je policajac, kojeg je jedan od napadača pogodio tvrdim predmetom, dok ga je pokušavao uhapsiti.

Slučaj je prijavljen policiji, te će se o daljnjim procedurama znati naknadno.

U međuvremenu, Skopje Sedmica prajda je nastavljena uz veće policijsko osiguranje.

Piše Redakcija protala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!