Najavljena Povorka ponosa u Podgorici – 27.oktobar 2013.

02. 07. 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERACrnogorska LGBTIQ Asocijacija Queer Montenegro je na današnjoj pres konferenciji koja je održana u 11:00 sati najavila Povorku Ponosa u Podgorici za 27. oktobar tekuće godine.

LGBTIQ osobe su već tri godine u iščekivanju organizovanja Povorke ponosa u Crnoj Gori. Tri godine zaredom ovaj protest LGBTIQ osoba je najavljivan i iz različitih razloga odlagan ili otkazivan.

Kvir Montenegro ponavlja da je došlo vrijeme da se stvari mijenjaju!

Dakle, Povorka Ponosa u Podgorici će se ove godine ipak dogoditi.

LGBTIQ osobe vremena za čekanje nemaju, a i da ima vremena, ne postoji razlog zbog kojeg se ne bismo borili za svoja prava. Država je dužna da u potpunosti obezbijedi uslove za bezbjedno održavanje Povorke ponosa, Uprava policije Crne Gore je javno izjavila da je spremna da zaštiti učesnike_ce, mi imamo kapacitete da organizujemo ovaj događaj, LGBTIQ zajednica to želi, te ne postoji prepreka da se Povorka Ponosa održi.

Uz sve to, Povorka Ponosa biće test koji će pokazati da li je sve ono što je Crna Gora do sada deklarativno saopštavala kao podržavajuće prema LGBTIQ zajednici i zaista spremna da primijeni u praksi.

Na ovaj korak smo se odlučili i zbog potrebe da crnogorskoj javnosti pokažemo da LGBTIQ osobe nisu na bilo koji način drugačije od ostalih osoba, već iste i da svi moramo biti jednaki_e i imati jednaka prava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProtest za jednakost


Povorka ponosa u Podgorici će biti protest za jednakost. To neće biti Parada kakvu imamo priliku da gledamo na TV-u iz zemalja u kojima je nivo jednakosti LGBTIQ osoba na visokom nivou. Povorka Ponosa će biti događaj koji će uključiti LGBTIQ osobe, članove porodica, prijatelje, borce i borkinje za ljudska prava ali i visoke predstavnike državnih institucija sa ciljem da se zajednički pobunimo i dignemo glas protiv ugnjetavanja i guranja među četiri zida.

Da zajednički zatražimo slobodu!

Ove nedjelje ćemo poslati poziv organizacijama civilnog društva, političkih partijama i institucijama koje pokažu interesovanje da se uključe u organizacioni odbor Povorke ponosa, a ovom prilikom javno pozivamo i visoke predstavnike institucija da uzmu učešće u organizaciji ovog važnog događaja za LGBTIQ zajednicu i svojim pojavljivanjem na čelu Povorke Ponosa pokažu da su zaista spremni da se bore za jednakost.

Naglašavamo da ćemo uputiti poziv svim političarima da nam se pridruže i da znamo da je njihova odgovornost da se priključe Povorci Ponosa i na taj način pokažu da nisu samo deklarativno na strani ljudskih prava. Povorka je događaj za LGBTIQ zajednicu, te njeno održavanje neće zavisiti od prisustva političara jer nam je važna prije svega LGBTIQ zajednica, a svojim prisustvom će političari imati priliku da dokažu koliko su zaista bili iskreni svo ovo vrijeme tako što će doći i svojim prisustvom podržati najugroženiju društvenu grupu.

O svim novim detaljima u vezi sa organizacijom Povorke Ponosa u Podgorici ćemo redovno obavještavati javnost.

Obavijest Crnogorske LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro preuzeta u cjelosti

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!