O zastavi duginih boja

27. 05. 2013

rainbowŠarena zastava – nekima jednostavno šarena i zanimljiva, nekima simbol pripadnosti a nekima odraz pošasti novog doba koju treba uništiti.

Kome ona pripada, kako je nastala i koje značenje ima

Zastava u duginim bojama prije svega simbolizira seksualnu raznolikost. Danas se prepoznaje kao simbol queer zajednice, kao prihvatanje drugog i drugačijeg uz bezuslovnu toleranciju. Ipak, ova zastava to je značenje dobila tek prije 30tak godina. Jedno od njenih prvih značenja potiče još od priče o Noi i drevnoj Arki. Duga je bila znak od boga da se tako strašan potop više nikada neće ponoviti. U Južnoj Americi zastava duginih boja označava teritorij Inka. Jedan oblik budizma koristi je kao zaštitni znak, a zastava se 1961. godine pojavila u Italiji kao simbol mira na demonstracijama protiv rata i naoružanja.

Prvi simbol LGBT(+Q) populacije bio je ružičasti trougao. Ipak nakon Drugog svjetskog rata i užasa koje je pretrpjela ova zajednica, zbog ružnih sjećanja izabrana je optimističnija verzija simbola kao zaštitnog znaka.

U San Francisku, Gilbert Baker dao je novo značenje od osam linija: žarko ružičasta – seksualnost; crvena – život; narandžasta – zdravlje; žuta – sunčevu svjetlost; zelena – prirodu; plava – umjetnost; indigo – harmonija; ljubičasta – duh. Gilbert Baker je aktivista koji je dizajnirao ovu zastavu za Paradu Ponosa u Francuskoj 1978. godine. Zastava predstavlja ponos, oslobođenje i raznovrsnost.

Kada se zastava počela proizvoditi u komercijalne svrhe došlo je do nestanka žarko ružičaste tkanine pa je zastava sasvim slučajno svedena na sedam boja. Naredne godine, zastava gubi još jednu traku; na protestima povodom ubistva Harvey Milka izgubila je i indigo traku. Do danas se zadržala u ovom obliku. Šarena, vesela i pozitivna, ova zastava predstavlja raznovrsnost identiteta i slobodu, šaljući sasvim pozitivnu sliku o LGBT(+Q) zajednici.

Ova šarena zastava jednostavan je način da se pokaže podrška i/ili pripadnost ovoj zajednici. Šareno i veselo platno u duginim bojama nikako ne može odašiljati poruku mržnje i nasilja, jedino mira i tolerancije. Google je u junu 2011. godine, svoju tražilicu unaprijedio malim znakom podrške ovoj zajednici. Kada biste ukucali riječ koja spada u okvire ove tematike, ispod bi se pojavili kvadratići s duginim bojama ili bi se duga prelila preko desnog ugla tražilice. Danas, bilo u komercijalne svrhe, bilo u znak podrške, u duginim bojama možemo naći raznorazne predmete, skoro pa od igle do lokomotive.

Tekst nastao u okviru Škole o pravima LGBT osoba za studentice i studente novinarstva i komunikologije iz BiH

Piše: Erna Ključić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!