Održana druga Škola o pravima LGBT osoba

skolaNakon što je 2012. godine održana prva Škola o pravima LGBT osoba na kojoj su priliku za učešće imale_i studentice_i pravnih fakulteta iz BiH, ove godine studentice_i novinarstva i komunikologije su imale_i priliku prisustvovati drugoj po redu Školi koja je održana u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Internewsa, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Cilj Škole je bio senzibiliziranje i edukacija mladih novinarki i novinara o LGBT temama, uz aktivno učešće tokom trajanja škole. Izvještavanje o pravima manjina, kao i o pravima LGBT osoba, na profesionalan i etički način značajna je tema, jer mediji predstavljaju moćan instrument kojim se može vršiti uticaj na stavove i ponašanje građana_ki. Kako se obrazovne ustanove samo djelimično dotiču ove teme kroz svoje programe rada, neophodno je da se kroz vannastavnu edukaciju buduće_i novinarke_i obavijeste o ovoj temi.

Tokom tri dana predavanja studentice_i su se, kroz teorijska predavanja i praktične vježbe, upoznale_i sa širokim krugom tema vezanim za LGBT osobe.

Školu su otvorili direktorica Internewsa Sue Folger i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick Moon, koji je u svom govoru naglasio da je od velike važnosti edukacija mladih ljudi o ovim temama, jer su oni budućnost ove države, te da se samo upoznavanjem studentica_ata o korektnom izvještavanju o pravima LGBT osoba dolazi do profesionalnog i etičkog izvještavanja.

Tokom prvog dana Škole studentice_i su imali priliku da slušaju o LGBT terminologiji, diskriminaciji i dosadašnjim iskustvima Institucije Ombudsmana za ljudska prava, kao i o standardima pisanja, te o tome na šta trebaju obratiti pažnju tokom rada na novinarskom tekstu. Subota je bila rezervisana za teme o medijima, javnom interesu i privatnosti. Sandra Zlotrg je održala predavanje o jeziku u medijima, a Jasmina Čaušević o uvredljivoj i politički (ne)korektnoj terminologiji vezanoj za izvještavanje o LGBT temama. O važnosti online medija i njihovoj ulozi u današnjem izvještavanju o LGBT pitanjima govorile su Slobodanka Boba Dekić i Karla Horvat Crnogaj, koja je na primjeru regionalnog LGBT portala Queer.hr približila učesnicama_ima Škole važnost postojanja online LGBT medija. Studenice_i su posljednji dan Škole imale_i priliku da se upoznaju sa radom Vijeća za štampu i online medije u BiH i njihovim iskustvima kada je u pitanju kršenje Kodeksa za štampu i online medije, te sa radom Regulatorne agencije za komunikacije.

Najvažniji cilj Škole bio je omogućiti budućim novinarkama_ima nova znanja koja će im pomoći da se aktivnije bave i pišu o LGBT temama, a pružena im je i mogućnost praktičnog rada kroz objavljivanje svojih tekstova na web portalu lgbt-prava.ba. Nadamo se da je ovo početak uspješne saradnje.

Piše Redakcija portala

 

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!