Osam stvari koje niste znali o biseksualnoj zajednici u SAD-u

23. 09. 2014

bisexualSedmica 23. septembra, Međunarodnog dana vidljivosti biseksualnih osoba, se u svijetu obilježava kao Sedmica svjesnosti o biseksualnosti (Bisexual Awareness Week), a obilježavanju se priključila i američka organizacija GLAAD organiziranjem kampanje #BiWeek na društvenim medijima, kreirane kako bi privukla pažnju na javne politike vezane za biseksualne osobe, istovremeno slaveći izdržljivost biseksualne kulture i zajednice.

Tim povodom, prenose rezultate izvještaja Razumijevanje problema s kojima se suočavaju biseksualni Amerikanci/ke (Understanding Issues Facing Bisexual Americans), kojeg su objavili Movement Advancement Project (MAP), BiNet USA i Bisexual Resource Center.

Evo i nekih rezultata:

Understanding Bisexual 11. Od preko 9 miliona LGBT osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, više od pola se identificiraju kao biseksualci/ke.

Understanding Bisexual 22. Samo 28% biseksualaca/ke kažu da svi važni ljudi u njihovim životima znaju da su biseksualni/e, u poređenju sa 77% gay muškaraca i 71% lezbijki.

3. Približno 25% biseksualnih muškaraca i 30% biseksualnih žena žive u siromaštvu, u poređenju sa 15% i 21% muškaraca i žena koji/e ne pripadaju LGBT populaciji, te 20% i 23% gay muškaraca i lezbijki.

 

4. Skoro pola biseksualnih osoba nije outovano nijednom kolegi/ici na poslu (49%), u poređenju sa samo 24% lezbijki i gay muškaraca.

5. 20% biseksualnih osoba prijavilo je iskustva sa negativnim odlukama o zaposlenju baziranim na njihovom identitetu, a skoro 60% biseksualnih osoba imalo je priliku čuti anti-biseksualne šale i komentare na poslu.

6. Kada preživjeli i preživjele biseksualci/ke komuniciraju sa policijom, postoji tri puta veća šansa da će doživjeti policijsko nasilje nego osobe koje nisu biseksualne.

Bi health disparities BHAM

7. Biseksualne osobe pate od lošeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Fizičke poteškoće uključuju hipertenziju, slabo ili prosječno fizičko zdravlje, pušenje i alkoholizam u mnogo višem procentu od osoba koje ne pripadaju LGBT populaciji, ali i lezbijki te gay muškaraca. Uprkos ovim poteškoćama, biseksualne osobe će rjeđe odlučiti da se outaju svojim liječnicima u poređenju sa gay muškarcima ili lezbijkama.

8. Biseksualne osobe češće doživljavaju seksualno i intimno partnersko nasilje nego heteroseksualni ljudi, ali i gay muškarci i lezbijke.

Izvor: GLAAD

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!