“Poslovni klub Dallas” u kinu Meeting Point

05. 03. 2014
Matthew McConaughey i Jared Leto poziraju sa svojim Oscarima Photo: http://instagram.com/jaredleto

Film Poslovni klub Dallas (Dallas Buyers Club), američka biografska drama u režiji Jean-Marc Valléea i po scenariju Craiga Bortena i Melise Wallack, trenutno je na repertoaru sarajevskog kina Meeting Point, gdje je počeo igrati 27. februara.

Poslovni klub Dallas je 2. marta na 86. dodjeli Oscara, nagrada Američke filmske akademije, osvojio dva zlatna kipića – nagradu za najboljeg glavnog glumca, koju je odnio Matthew McConaughey, i nagradu za najboljeg sporednog glumca, koju je osvojio Jared Leto, čime je postao prvi film nakon ostvarenja Mistična rijeka (Mystic River, 2003. godina) koji je osvojio obje nagrade. Film je također osvojio i nagradu za najbolju šminku i frizuru.

Radnja filma Poslovni klub Dallas (Dallas Buyers Club) bazirana je na istinitoj priči, te se odvija u Dallasu, 1985. godine, gdje Ron Woodroof, električar i povremeni jahač bikova, vodi razuzdan život: previše puši, pije, drogira se, i ima buran seksualni život. Nakon što se na poslu ozlijedi, te slučajno završi u bolnici, saopćavaju mu da je HIV pozitivan, da ima AIDS, te da će živjeti još samo mjesec dana. Ron je bijesan i očajan, pogotovo zbog toga što se AIDS smatra bolešću koju imaju samo homoseksualci. Ubrzo saznaje za tretman lijekom AZT, koja se tek testira na pacijentima, ali Ron je uporan i želi po svaku cijenu nabaviti terapiju koja će mu spasiti život, te stoga krišom u Texas počinje uvoziti neodobreni lijek iz Meksika. Tako nastaje Poslovni klub Dallas, te burna borba sa američkom agencijom FDA (Food and Drug Administration) koja se bavi reguliranjem i supervizijom hrane i lijekova.

Godine 1992. novine Dallas Morning News objavile su članak o Ronu Woodroofu, a mjesec dana prije nego što je Woodroof umro te iste godine, scenarist Craig Borten ga je intervjuirao za potrebe scenarija. Intervju je trajao više sati, a Borten je imao i pristup Woodroofovim dnevnicima. Borten je napisao deset različitih scenarija za film, te ga pokušao snimiti polovinom 90-tih godina, ali je finansijska podrška izostala. Rad na filmu se nastavio krajem devedesetih, kao i 2008. godine, ali bez konačnog izbora glavnog glumca – u konkurenciji su bili Woody Harrelson, Brad Pitt i Ryan Gosling.

Za potrebe uloge Rona Woodroofa, Matthew McConaughey je smršavio 21 kilogram, vid mu je počeo slabiti, te je konačno došao na 62 kilograma. Tokom šest mjeseci je živio zatvoren u svojoj kući u Texasu, kako bi postao bljeđi, te se prestao družiti s drugim ljudima. Jared Leto je izgubio 14 kilograma, te je priznao da je prestao jesti kako bi mršavio brže – on sam došao je na 52 kilograma kako bi odglumio Rayon, transrodnu ženu ovisnu o drogama koja također ima AIDS i u filmu se sprijatelji sa Woodroofom.

Film će se u kinu Meeting Point prikazivati još večeras u 20 sati i 15 minuta do 5. marta, a potom od 6. do 11. marta u terminu od 18 sati i 15 minuta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!