Jared Leto posvetio Oskar osobama koje su izgubile bitku sa AIDS-om i LGBT zajednici

04. 03. 2014

jaredJared Leto je na dodjeli nagrade Oskar, u nedjelju navečer, održao inspirativan govor, te je Oskara za film Poslovni klub Dallas posvetio ljudima koji su izgubili bitku sa AIDS-om (36 milijuna osoba je umrlo od AIDS-a) i svima koji su osjetili nepravdu zbog onoga što jesu ili koga vole.

Film Poslovni klub Dallas temelji se na istinitoj priči, a radnja se odvija oko Rona Woodroofa (kojeg glumi Matthew McConaughey), strejt električara koji se buni protiv nedostatka lijekova za HIV/AIDS tako što osniva udruženje za uvoz lijekova iz inozemstva.

Neki su se razbijesnili što Leto, koji je glumio transrodnu ženu, nije naročito istakao transrodne ljude.

Jared Leto, koji je dobio nagradu za najboljeg sporednog glumca, je završio svoj govor pričom o AIDS-u i LGBT zajednici. Takođe se zahvalio svojoj majci jer ga je naučila sanjati.

Svoj govor je završio snažnom političkom izjavom za ljude koje vlade tlače i napadaju.

Svim sanjarima svijeta koji ovo večeras gledaju u državama poput Ukrajine i Venezuele, želim vam reći da smo tu za vas, i baš kao i vi se borimo da se vaši snovi ostvare, da se doživi nemoguće, na vas večeras mislimo.


Film Poslovni klub Dallas, od 27. februara svaki dan u 20:15, igra u kinu Meting point.

Izvor: www.thenewcivilrightsmovement.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!