Prva parada ponosa u Indiji od dekriminalizacije homoseksualnosti

29. 11. 2018

Izvor: N1 Srbija
Foto: REUTERS

Hiljade ljudi koji su mahali zastavama duginih boja učestvovalo je u New Delhiju u prvoj paradi ponosa otkako je u Indiji dekriminalizovana homoseksualnost, što je u septembru naredio Vrhovni sud ove zemlje.

Uz uzvike “Osvojili smo slobodu”, učesnici i učesnice su prošetali/e glavnim gradom Indije sa transparentima na kojima je pisalo “Pobijedila je ljubav” ili “Zbogom 377”, navodeći bivši član krivičnog zakona, iz vremena kada je zemlja bila britanska kolonija, koji je osuđivao seksualne odnose između osoba istog spola.

Vrhovni sud Indije, najviša pravna instanca u toj zemlji od 1,25 milijardi stanovnika, u septembru je proglasio taj član zakona nelegalnim. Po njemu je za homoseksualnost mogla da se dobije kazna do deset godina zatvora.

Prema organizatorima, ova manifestacija bila je najveća od početka organizovanja prajd okupljanja 2007. godine.

Uprkos ovom napretku, LGBT zajednica i dalje je stigmatizovana u Indiji u najtradicionalnijim dijelovima društva. Jedan od učesnika rekao je da je potrebna generacija da to društvo prihvati, ali je dodao da je strah nestao.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!