Sigurnim koracima ka potpunoj jednakosti

26. 06. 2013

i.1.prop-8-doma-supreme-courtNejednakost istospolnih parova proglašena neustavnom

Danas, 26.06.2013. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je dvije historijske odluke koje će bez sumnje odigrati ključnu ulogu u potpunom priznavanju bračne jednakosti u ovoj državi.

Naime, svojom prvom današnjom odlukom Sud je, odlukom 5 od 9 sudija, oglasio neustavnim zakon iz 1996. poznat pod skraćenicom DOMA (Defense of Marriage Act – Zakon za zaštitu braka) koji je onemogućavao istospolnim parovima koji su zakonski vjenčani u svojim državama određene beneficije na federalnom nivou koje su uživali heteroseksulani bračni parovi, kao što su poreske olakšice nakon smrti bračog partnera, porodični dopust, imigrantska prava, vojna prava, itd.

Sud je u svojoj odluci utvrdio da ovakav Zakon unosi nejednakost u federalne zakone i krši zaštitu jednakosti propisanu 5. amandmanom, te da će se beneficije koje se na federalnom nivou priznaju heteroseksualnim bračnim parovima priznavati i istospolnim partnerima koji brak zakonski zaključe u državama SAD-a. Slučaj koji je srušio DOMA pokrenula je 84. godišnja Edith Windsor, nakon što je, iako je njen brak sa Theom Spyer zaključen u Kanadi, priznat u državi New York, poslije njene smrti, morala platiti porez na imovinu koju je naslijedila, što ne bi morala da je bila udata za muškarca.

Druga odluka Vrhovnog suda odnosila se na neodlučivanje o Prijedlogu 8 – zabranu istospolnih brakova koju su 2008. godine na referendumu izglasali građani_ke Kalifornije, a koju je 2010. godine neustavnom proglasio Savezni sud u San Francisku ističući da ona krši pravo na ravnopravnu zaštitu zagarantovanu Ustavom SAD-a. Vrhovni sud SAD-a odbio je odlučivati o odluci Saveznog suda naglasivši da pristalice zabrane nemaju pravni osnov za žalbu protiv odluke nižeg suda, te otvorio vrata ponovnom sklapanju istospolnih brakova u Kalifoniji.

Današnjom odlukom samo je prošireno priznavanje prava (oko 1100 propisa, programa i beneficija) na osnovu braka na federalnom nivou tj. prema federalnim zakonima na istospolne parove koji su već bili zakonski vjenčani u svojim državama, ali zbog DOMA nisu postojali pred federalnim institucijama. Ona se nije direktno ticala ustavnosti istopolnih brakova, niti je obavezujuća za države SAD-a koje još uvijek nisu priznale istospolne brakove, ali ipak ona šalje ohrabrujuću poruku podrške i jednakog priznavanja, zaštite i vrijednosti svim istospolnim parovima, njihovim porodicama, podržavateljima_kama i aktivistima_kinjama za prava LGBT osoba.

Piše Vladana Vasić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!