U Gruziji predložena ustavna zabrana istospolnih brakova

07. 04. 2014
Premijer Gruzije Irakli Garibashvili Foto: Reuters
Premijer Gruzije Irakli Garibashvili
Foto: Reuters

Prošle sedmice je premijer Gruzije Irakli Garibashvili postao još jedan evropski političar koji je predložio da se u ustav ove zemlje uvrsti zabrana istospolnih brakova, prenosi ILGA Europe.

Garibashvili je predstavio amandman na ustav u isto vrijeme kada je predstavljena nova antidiskriminacijska legislativa, sa sljedećim argumentom: “Budući da može postojati mnogo različitih mišljenja o ovome pitanju i da oko ovoga ne bi trebalo biti spekulacija, predlažem inicijativu za ubacivanje klauzule u ustav, kojom će biti definirano da je porodica zajednica muškarca i žene.”

Tokom posljednjih godina, u Evropi su više puta predlagane različite ustavne zabrane istospolnih brakova, pa čak i u tri države članice Evropske unije: Hrvatskoj, Mađarskoj i Latviji. U 13 evropskih zemalja ustav de facto brani jednakost brakova definicijom braka kao zajednice između muškarca i žene.

Izvršna direktorica organizacije ILGA-Europe, Evelyne Paradis, kaže: “Ustavne zabrane su simboličke akcije koje imaju zadatak da homofobiju uvrste u zakon i spriječe debate o priznavanju istospolnih brakova. Malo je zemalja koje brane bračnu jednakost u svojim ustavima koje garantiraju bilo koju vrstu prava istospolnim parovima. Stoga se ovim zabranama uglavnom služe oni koji se protive jednakosti LGBTI osoba kako bi institucionalizirali diskriminaciju protiv njih. Čineći to, politički lideri i političari samo ojačavaju homofobiju i daju kredibilitet grupama – pogotovo religijskim ekstremistima – koji koriste anti-gay retoriku kako bi uspostavili što veći utjecaj u društvu.”

“Ovakve situacije su suprotne progresu kojeg je napravio evropski LGBT pokret ka rastućem porastu ljudskih prava LGBTI osoba u državnim, evropskim i međunarodnim institucijama. Trenutni prijedlog gruzijske vlade također nije u skladu sa svim pozitivnim pomacima koje je Gruzija napravila posljednjih godina, uključujući i dekriminalizaciju homoseksualnosti 2000. godine, i antidiskriminacijske zaštitne klauzule u vezi sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom u različitim zakonima.”

ILGA-Europe je pozvala gruzijsku vladu da povuče prijedlog i osigura jednak tretman pred zakonom za sve građane i građanke. “Ovo je vrijeme u kojem premijer Garibasvili treba utjecati na to da se neprijateljski stav društva prema LGBTI osobama suspregne umjesto da mu se daju krila”, rekla je Paradis.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!