Australija priznala neutralni spol

06. 04. 2014
Foto: transserbia.org
Norrie, osoba koja se na sudu borila za priznavanje neutralnog spola
Foto: transserbia.org

Vrhovni sud Australije je donio je presudu prema kojoj osoba zakonski ne mora da se vodi ni kao muškarac ni žena, već kao osoba “neutralnog spola”, čime je okončana duga kampanja boraca za spolnu ravnopravnost u toj zemlji, prenosi Transserbia.org.

“Vrhovni sud dopušta registrovanje neodređenog spola”, navodi se u presudi, kojom je odbačena tužba savezne države Novi Južni Wales kojom se tražilo da bude priznat samo muški ili ženski spol, prenijela je agencija AFP.

U centru slučaja je osoba po imenu Norrie, koja se ne identifikuje ni kao muškarac ni kao žena, a na sudu se borila za priznavanje kategorije “neutralnog spola”.

Norrie, osoba koja se predstavlja samo imenom, rođena je kao muškarac, a zatim se 1989. podvrgla postupku promene spola kako bi postala žena. Operacija, međutim, nije razriješila nedoumice Norrie u vezi njenog seksualnog identiteta, što ju je podstaklo da se na sudu izbori za priznavanje “neutralnog pola”.

Andreju Pejiću ne piše spol u pasošu

Australijskom manekenu Andreju Pejiću, koji se proslavio radeći ženske revije i za kojeg su do skora mnogi mislili da je djevojka, ne piše spol u pasošu zbog čega se pri njegovom nedavnom boravku u Turskoj umalo dogodio incident. Naime, pri ulasku u zemlju carinik na pasoškoj kontroli bio je potpuno zbunjen kada je vidio da mu u rubrici “spol” ne piše ništa. Na pitanje carinika da odgovori šta je u stvari, Pejić mu je odgovorio da je samo čovjek.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!