Uskoro suđenje po odredbama drakonskog anti-gej zakona u Ugandi

29. 04. 2014
Predsjednik Ugande, Yoweri Museveni Foto: Carl Court
Predsjednik Ugande, Yoweri Museveni
Foto: Carl Court

Dvojica muškaraca u Ugandi, koji se terete za “seks protiv zakona prirode”, postat će prve osobe kojima se sudi po odredbama drakonskog anti-gej zakona kojeg je ugandski predsjednik Yoweri Museveni potpisao u februaru ove godine, prenosi Queer.hr.

Suđenje je zakazano za početak sljedećeg mjeseca. To će biti prvo suđenje za kršenje odredbi drakonskog anti-gej zakona.

Kim Mukisa (24) i Jackson Mukasa (19) trenutno se nalaze u zatvoru, a pred sud će izaći 7. maja, prenosi The Guardian.

Mukisa se tereti za “imanje seksualnih saznanja o osobi protiv zakona prirode”, a Mukasa se tereti za “dopuštanje osobi da ima seksualna saznanja o njemu protiv zakona prirode”.

Oboje su navodno opovrgli optužbe u decembru, ali tužiteljstvo vjeruje kako ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Ukoliko se to dogodi, oboje bi mogli biti osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu ukoliko im se dokaže “akutna homoseksualnost”, ili na 14 godina zatvora ukoliko sud uvaži olakotne okolnosti.

Podsjećamo, nakon usvajanja drakonskog anti-gej zakona, nekoliko je zapadnih zemalja stopiralo svoju finansijsku pomoć ugandskoj vladi i novac preusmjerila prema ugandskom civilnom sektoru.

Također, zastupnici u Europskom parlamentu su izglasali izricanje sankcija Nigeriji i Ugandi zbog drakonskih anti-gej zakona budući da oba zakona krše Sporazum iz Cotonoua kojeg su potpisale afričke, karipske i pacifičke skupine država s Europskom unijom, a koji predviđa finansijska sredstva za te države radi njihove integracije u svjetsku ekonomiju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!