Ustavni sud u Hrvatskoj donio odluku: Žena može biti muškarac i bez promjene spola!

02. 04. 2014
Aldo Radolović, Marko Babić i Jasna Omejec Foto: Damjan Tadić / Cropix
Aldo Radolović, Marko Babić i Jasna Omejec
Foto: Damjan Tadić / Cropix

Najkasnije u sljedeća tri mjeseca prva će osoba u Hrvatskoj u dokumente upisati promjenu spola iako nije napravila operativni zahvat, prenosi Jutarnji.hr.

Promjena spola upisat će se temeljem odluke Ustavnog suda, donesene prošle sedmice. Radi se o osobi koja je rođena kao žensko, ali je već u djetinjstvu znala da je zarobljena u krivom tijelu te je, uz podršku roditelja, vrlo rano počela primati hormonalnu terapiju i živjeti u drugom rodu, odnosno kao muško.

S obzirom na nježnu dob i činjenicu da je operacija promjene spola iznimno zahtjevna, skupa i ne izvodi se u Hrvatskoj – a ima i neizvjestan učinak, osobito kad se radi o promjeni ženskog u muški spol – njezini su roditelji u nekoliko navrata podnosili zahtjev za promjenu temeljem stručne medicinske dokumentacije, ali bez operacije, no svaki su put odbijeni. Stoga su se obratili Ustavnom sudu, koji je prošle srijede odlučio u njihovu korist.

Rok od tri mjeseca

Prema našim informacijama, Ustavni je sud zaključio da je upravno rješenje matičnog ureda, koji je nekoliko puta odbijao zahtjev tužitelja da mu se upiše promjena spola temeljem njegove medicinske dokumentacije, suprotna ustavnom jamstvu postupanja u razumnom roku i ustavnom jamstvu na privatni život.

Premda nigdje nije izrijekom rekao da mu se mora odobriti promjena spola, naredio je Ministarstvu uprave kao nadležnom da u roku od tri mjeseca donese rješenje o upisu promjene spola konkretne osobe u matične knjige. Posebno je indikativno da se Ustavni sud osobi koja je podnijela zahtjev obraća isključivo u muškom rodu, iako se službeno, prema dokumentima i biologiji, radi o ženi.

Način promjene spola

– Nama je to dovoljno. Upisat ćemo promjenu spola u najkraćem roku, čim odluka bude objavljena u Narodnim novinama – neslužbeno saznajemo u Ministarstvu uprave, u kojem kažu da trenutno znaju za još dva slična slučaja osoba koje su tražile promjenu bez operacije, a odbili su ih i matičar i Upravni sud.

Mogućnost promjene spola bez operacije prvi je put otvorena Pravilnikom Ministarstva zdravstva, donesenom krajem 2011. Donio ga je ministar Darko Milinović, potaknut upravo slučajem osobe o kojoj je u srijedu odlučio Ustavni sud. Ta je osoba tada još bila maloljetna.

Dio tog Pravilnika je i obrazac u kojem transeksualna osoba treba, uz priloženu opsežnu dokumentaciju endokrinologa, psihijatra, psihologa i socijalnog radnika, izjaviti kojim je načinom promijenila spol: medicinskim liječenjem, hirurškim zahvatom ili na neki drugi način. Dakle, otvorena je mogućnost da se promijeni spol, a da se ne obavi kirurška operacija, kao što je to moguće u nizu evropskih zemalja. Zahtjev se podnosi Nacionalnom zdravstvenom vijeću, koje daje svoje mšljenje, a temeljem njega matičari upisuju promjenu u dokumente.

Mogu se predomisliti

Međutim, NZV, kojem je na čelu akademik Željko Reiner, internist, i u kojem nema ni jednog stručnjaka za transeksualne osobe, krajem 2012. odbio je svih desetak zahtjeva pristiglih od osoba koje nisu obavile operaciju. Kako nam je tada objasnio akademik Reiner, zauzeli su načelni stav da će prihvaćati zahtjeve samo onih osoba kod kojih je promjena spola nepovratno dovršena operacijom, jer bi se, u suprotnom, “netko mogao predomisliti i to bi dovelo do teških situacija”.

Budući da rješenje NZV-a nije upravni akt, na njega nije postojalo pravo žalbe pa su transeksualne osobe s takvim, negativnim rješenjem, ipak odlazile matičaru, koji bi im, sukladno zakonu, morao dati odbijenicu – ali na nju su se mogle žaliti i tražiti pravdu na višoj instanci. Svi su bili redom odbijani, sve do ove odluke Ustavnog suda.

– Ustavni je sud tako automatski ukinuo i naše rješenje o odbijanju upisa, premda se ono temeljilo isključivo na mišljenju NZV-a. Time je i NZV-u poručio što misli. No, pitamo se što će to značiti za sve ostale osobe? Ne može se očekivati da o promjeni spola odlučuju matičari ili Ministarstvo uprave, to mora riješiti zdravstvena struka – rekao je naš sugovornik iz Ministarstva uprave.

Ključna uloga NZV-a

Prema našim informacijama, u Ministarstvu zdravlja priprema se novi Pravilnik, no, kako saznajemo, ništa se bitno ne mijenja: i dalje ostaje ključna uloga NZV-a.

Naš sugovornik, upućen detaljno u cijeli slučaj, ističe kako je od samog početka NZV pogrešno shvatio svoju ulogu: bilo je predviđeno da NZV provjeri medicinsku dokumentaciju u formalnom, a ne sadržajnom smislu.

Dakle, trebali su samo potvrditi da su liječnici koji su dali svoje mišljenje o transeksualnoj osobi (da se doista radi o transeksualnosti, a ne nekoj duševnoj bolesti, da je osoba na hormonalnoj terapiji, da živi u drugom rodu) licencirani i verificirani, a ne da sude o njihovim nalazima.

Međutim, oni su činili upravo suprotno, a istu im ulogu, neslužbeno doznajemo, predviđa i novi Pravilnik.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!