Više od etikete: Ja sam bi ♀♂♀

vise od etiketeI dio * (slika jedne porodice)

♂ Tata: (tatin argument br.1) Bolje da budeš sa ženama, bar te neće ( i onda je pokazao na mjeru našeg društva, daj bože nekih dvadeset centimetara ) ovolikim…

♀ Mama: I dalje tvrdim da si zalutala. Možda je to samo neka faza. Ugledaj se na stariju seku i svoga brata. Nevjerovatna si! Kako možeš? Odgovori mi kada te pitam?! Razočarala si me…

♂ Brat: Nemoj da te vidim sa nekom na ulici!

♀ Sestra: Jao, zaboga, pa sve te škole, magistarski studiji, umjetnosti i taj odvratni način života koji ona živi. Trebalo je samo da se uda. U njenim godinama ja sam već imala dvoje djece, krasnog muža i ozbiljan posao. Prosto, fuj! A ona bi da živi u Americi! Ja živim, ali hladne glave. Nije se lahko sačuvati tamo svog zla, sve ti je na dohvat ruke. Pa sigurno nakon par mjeseci bi bila mrtva da li od neke boleštine ili života kakvog živi! Pa ti pederi imaju sidu i drogiraju se!

♂ Ujak: Dolazi li Jovana na večeru? Sećam se te tvoje posebnosti. Natpisi, jutarnja kafa, crno-bele fotografije, čarape, knjige i cigarete pod krevetom. Oduševljen sam tvojim izborima!

♀ Ujna: Fuck… Ja sigurno nisam tvoj tip! Znala sam. Znaš ono kad je Jovana spavala kod tebe? Pile ste kafu u sred noći, znaš onu između seksa…

Roditeljski razgovor ili… ♀ vs. ♂

Tata: Daj, popusti već jednom… Šta ti je cijeli dan? Ja imam najposebnije dijete na svijetu, šta joj fali? (tatin argument br. 2) Uostalom, žene su ljepše, bolje mirišu, čistije su, nježnije. Eto, šta bi joj falilo da bude sa V., čitav život su drugarice, a još traju?

Mama: Ti si kriv za sve ovo! Čuješ li se šta govoriš? Bože moj! Pustiš je da radi što hoće i očekuješ da bude normalna? Pije, puši, umjetnuje, spava sa ženama, garant se i drogira… a onaj duplo stariji tip… (za sebe: “Bar je bio tip…”)

Tata: Ne biram ja s kim će se seksati… (blagi smiješak)

Mama: Dopuštaš!

Tata: Ti bi da zabranjujem?!

Mama: Nikad ništa joj nisi branio. Odgajao si je kako si htio i vidi! Bez strogoće…

Tata: Ti si bila i više nego stroga… prema njoj… ne prema Mini i Aci…

Mama: A ti si lud za njom. Najmlađa… najomiljenija… može sve…

Tata: Najdivnija, jedinstvena… Len…

Mama: Da. Zaljubljen si u nju?

Tata: Šta ti misliš?

Mama: Eto, prešla sam preko toga da bude sa onim muzičarom i da on spava kod nas, bez obzira šta će reći zli jezici… druži se sa onim čudacima… te likovnjaci, filmadžije, škrabala… Sve ti je to isto… Pustila sam da studira to što hoće. A sad je gledam kako se raspada sa svoje dvadeset četiri godine… Sve desetke, neosporan talenat… godinu dana bez posla… I još je stalno bolesna… Kako da znamo šta joj je? Svaki put kad je zaboli glava ja iznova umrem… Imunitet, depresija, melanholija, želudac i još bolne menstruacije…

Tata: Dosta je. Ni riječ više. Nemoj…

Mama: A ti bi još na sve to i njenu djevojku, pobogu? Strah me je Boga i ljudi, strah me je za nju. Znaš kada su pretukli one dvije cure ispred BBI-a, pa napad na onu curu s Filozofskog ili ono što se desilo na otvorenju Queer festivala? Shvati me, pobogu…

Tata: Bolje snaha, nego zet. Ona zna paziti sama na sebe.

Mama: A njeni tekstovi?

Tata: Samo za pametne koji čitaju.

II dio *(slika jednog društva)

♂ F. : (reditelj) Ne znam šta da ti kažem. Kod mojih je podijeljeno. Svakako su mama i tata razvedeni. Brat i ja sami u stanu u velikom gradu. Moj partner, i ujedno moj profesor, duplo stariji, mentor za diplomski rad… Biti gay. Nekako u mojoj zemlji, za razliku od ostalih balkanskih, ide naprednije. Dobro si prošla. Možda ipak budeš sa muškarcem? Ne vidim u čemu je problem? Jebeni liberalizam. To što ti je mama rekla kako ću stati pred Boga? Fino, staće u svoje ime. Mora ona odgovarat za grijeh što se udala za muškarca druge vjere… Hahahahahahaha

♀ i. : (slikarica) Znaš, nekako sam znala. Ono kad si gledala moje aktove žena. Ili ona slika Fride Kahlo Što mi je voda dala? dvije žene na njoj i tvoja sjajna reakcija. Riječ koju koristiš kada izražavaš oduševljenje. Ja bih spavala sa tobom, da ne voliš onog hajvana. Tvoje linije, koža, otisci života… A sjećaš se kad te opsjedao onaj moj kolega s faksa na mom rođendanskom partiju?! Ili kad sam te zaprosila jer možemo zajedno da truhnemo? Kako te E. gleda, hajvan… jado jadni. Nikad te nijedna žena neće pogledati tako… kako? Čežnjivo… Uvijek možeš spavati sa mnom. Konstruktivni razgovori. Znaš li da te obožavam?

♀ S. : (drugarica s faksa) Poštujem. Uz tebe sam. Ali neću sjediti sa tvojom curom na kafi. Najvolim te na svijetu. Najbolja si mi drugarica. Dijelimo sve. Nisi ti probala seks sa pravim muškarcem! Jednom kad ti uđe zaboravićeš ti na prstiće i lizanje.

♀ A. : (drugarica s faksa, ona ne shvaća ozbiljno) Cool ti je to. Subverzija. Fora. Evo dojma za ljude, ovako: misteriozna, uvijek melanholična s blagim smiješkom na licu, knjigama u rukama, zanimljivim detaljima… (Jesam li ti rekla da kad moj sinčić vidi neku lijepu curu na TV-u, neobično odjevenu, kaže Leeeenaaa i pokazuje prstićem… Moja Leeeenaaa… jedina osoba kojoj ljubi laktove) Nepristupačna, intelektualka, izgleda da je feministkinja (voli ono kao spisateljice, muzičarke, glumice, i ostale umjetnice), oštra na jeziku, posebno govori, kažu da je iz miješanog braka, sumnja se da je imala vezu sa nekim (postarijim) muzičarem, ne viđamo je u društvu muškaraca, i oni koji su sa njom… kolegijalno… na nesreću nezgodne naravi i (auto)cinična. Nekako, djeluje apsolutno slobodno… off the record: još uvijek nije odgovorila na treću prošnju… djeluje nesretno. To je zamjenska riječ za apsolutnu slobodu.

♀ V. : (drugarica iz djetinjstva – pravnica) Jeb'o te, ja sam lezbejka. Sjećaš se kad sam ti se outovala u busu?! A ti si mi bila genijalna. Kažeš: “To je ok!” Odmah saznajem spavala si sa ženom. Nisi ti Len, biseksualka. Znamo se čitav život. Dva'es godina… Zajedno smo piškile u pijesku. Ti to iz intelektualizma i stava, čega li? Radoznalosti?! A tek Jovana, ummmmm?! Proslijedi je. Jedino ne vjerujem da onaj gad misli da smo se lizale… Ma bolesno ljubomoran… Lud.

♂ V. : (najbolji drug – muzički arhitekta) Len, Len… volim te ja, bez obzira na sve. Draže mi je da si sa ženom. A ono o čemu ćutiš… Voleo bih da ga ubijem… s nekim skroz posebnim osećajem zadovoljštine. Sećam se te noći kad si se upoznala sa Jovanom… vaši pogledi… i sve je obećavalo… dve umetnice – dve intelektualke, prelepe žene… osim udaljenosti i tebe.

♀ A. : (drugarica – lična psihologinja) Jebi ga, Len. Voliš tog tipa. U našoj kafani svi misle da smo skupa. Ti mene kao pokupila u sred najhetero bara gdje pršti testosteron. Uh… pa dobra ti je ta da ti se sviđa ona B… a naš barmen iz prve misli da si i sa mnom i sa onom tvojom drugaricom sa germanistike… pa jedna kafa[1] sa mnom, jedna sa njom… da se nikada ne sretnemo. Još kada si pričala da bi voljela staroegipatski da balzamuješ B. Huh… a ja hetero s blagom, jedva primjetnom homofobijom. U pizdu materinu… psiholog s fobijom. Ja i ti gledamo film Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević. Prijateljstvo.

♀ A. : (drugarica – germanistkinja) Ja sam bi… I to između nas i nije bilo outovanje, nekako se podrazumijevalo. Način na koji pričaš o Sonji Savić, o nekom mladežu koji je imala pod grudima, tuširanje u Davitelju, baš ta scena. Freud, Lacan… paleta seksualnosti. Dala si mi na čitanje priču Put u out Lamije Begagić. Ili kad sam bila zaljubljena u L., pa ona je bila moja najveća ljubav ako ne računaš Šimeta Kraljevića ili Kneza Miškina. Književnost ubija ljude. Više ne pišem. Bojim se da nakon one priče neću napisati bolju. Ponekad se okrenemo za istom ženom. I to mi je super. A ponekad za istim muškarcem. Znaš kad si bila sa G. Uf, ma mogla sam se zaljubiti u njega? Jebote, koji tip!

… malo šira slika …

Komšinica I: (sa drugom) Ma otoj ti je vascijelu noć svjetlo upaljeno, šta ona radi?! Tobož’ čita! Vidi je kako izgleda. Čula sam da dolazi pjana kad ja idem na rani sabah, a da ti i ne pričam o nakim ljudima koji vazda spavaju u nje…

Komšinica II: To su ti muškarci s kosama, umjetnici vragtigazno i nake cure. I još ti ta piše svašta…

Komšija: Kako ti znaš?

Komšinica I: Jašta, znam. Nekidan poštar meni ostavio nakav koverat za nju, nije je bilo, s nekom novinom unutra, ja malo zavirim kad umal’ ne pogiboh. Te novine ono božmesačuvaj o pederima, od onih tamo i ja ti malo listaj, tobejarabum, kad ona piše nakav tekst o onim ženama.

Komšinica II: Kakim?

Komšija: Nije valjda?

Komšinica I: One, što ono s drugim ženama… Znaš brate, žene s ženama, estakvirula…

 

… malo poslije…

 

Komšija: Ma sve su to krivi oni njeni. Dvoje djece im ispade sebep, a ona… svašta!

Komšinica II: Jel ti ću muziku od nje? Te se nešto uzdigla, ko fol ima desetke, a sve nebom hoda, neće ona s nama kafe pit’ ni dobra govorit, ko da nije iz pregrađa… Te naka posebna odjeća, nit ženska nit muška.

Komšija: Kaže se predgrađa…

Komšinica I: U nas se vazda znalo šta je muško, a šta žensko, vala.

Komšinica II: Možda dijete nije dobro u mozgu, znaš što joj mater vlahinja, a ćaća bi ko treb'o bit musliman.

Komšija: Evo ga ide. Šuder!

Tata: Dobar dan.

Komšije: (hor komšija, a sad zamislite grčku komediju) Selam, merhaba, kako si, kako žena, radi li ti sin, javlja li se Mina, gdje si bio, šta si radio, ona mala jel’ završila fakultet više, kake ono novine čita, znadeš li ti, bolan ne bio, kad će se udati, iiiiiiiiiiiii??????????????????????????

Tata: Moja Len će dovesti sebi ženu ♀♀. Eno joj sprata, pa nek’ lijepo žive.

 

… još malo poslije (doživljenog šoka)…

 

Komšinica II: Eno je ide…

Komšinica I: Nuto kako je obučena. Gora od matere…

Komšija: Opet prtlja neke knjige. Ko da ih čita? A bome nije ružna, samo da je pametna…

Komšinica I: Može bit i da je ono previše pametna, pa je od toga bolesna.

Komšija: Pa, Lena, zlato moje, šta ima, ne viđam te nešto?

Komšinica I: Jesi završila fakultet? Još samo da nam se udaš. Ihhh, pih kad nam te neko ukrade…

Komšinica II: Čuj, magistrirala, pa kol'ko ti je ono godina? Mora se udati čim prije…

Komšija: Dvajesčetri, pa magistar, ne treba pokazivati diplomu i ocjene.

Komšinica I: Čuste l’ vi ljudi šta mi nagovori? Svima nama? Kako ono, dovešće ona sebi ženu, da uživa dok se onaj njen duplo stariji Srbin ne razvede i ne ostavi dvoje djece… a do tada će da bude usidjelica.

Komšija: Allahu spasi nas, ti si kadar!

Komšinica II: Digo mi se pritisak, odo u kuću…

 

II dio * (slika ljubavnih promašaja) [2]

I naše reči od milja su navika
I naša imena od milja su navika
Boli nas ljubav.
..

EKV

 

♀ J. : (bivša prijateljica, Jovana, oznaka nagovještava anonimnost – razlika između označenog i označitelja) Len, znam da ćeš me ostaviti i to zbog muškarca… To je moj najveći strah.

♂ G. : (muzičar, posljednji bivši dečko) Lena, sve ja to kapiram. Ali moraš se konačno odvojiti od te stare veze. Taj kreten koji nije ni bio sa tobom u vezi. Pa Jovana? Što si završila sa njom? Moraš nekad biti u stanju da održiš vezu? A žene? Super mi je to. Meni je to bilo cool sa bivšom curom, znaš, ona je u krevet privodila neke curice. Sa Jovanom ti je bilo lijepo, kažeš. Poslije toga si bila sa V., ona mi je bila super i sa njom si završila. A sjećaš se da si bila rekla da si počela da se zaljubljuješ u nju… Počela da se zaljubljuješ. Fascinantno određenje toka i trajanja. Detalji u koje se zaljubljuješ. Nisi htjela da živiš sa mnom. Pa dobro, moraš znati šta hoćeš.

♀ V. : U čemu je problem? Volim te. Hoćeš da raskinemo jer ne želiš da budemo zajedno. U redu. Ostavi me bez ijedne riječi. Ista si kao i sve druge žene. Vi biseksualci samo vrebate priliku. Najviše na svijetu varate. Pa, nebitno je l’ muško ili žensko.

♂ Neformalni prijatelj: ( … bez riječi … ) Ko vodi bolje ljubav, ja ili Jovana? Kako je voditi ljubav sa ženom? Ovo između nas je prava ljubav… Drugarice moja, kako bi nam bilo super da si ti muško. Šta bi sve mogli zajedno?! A da ti pričam malo o svojoj partnerici i mojim dragim drugaricama? Imam ih najmanje pet koje mogu uvijek pozvati. Pa i ti kao bi imaš puno više mogućnosti, takoreći, bolji izbor. Nisam ljubomoran na tvoje odnose sa drugim ljudima. Ah, pa da, sjećam se da sam rekao da sam ljubomoran na zrak koji dišeš, to je bilo stvar trenutka. Udaj se da se ja mogu konačno smiriti. Ne, bolje budi slobodna. Nikada nećeš imati nježnijeg muškarca od mene. Kažeš: nježnost među ženama je mnogo… nježnija… Ne vodiš ljubav sa mnom, ne nazivaš to ni seksom, kažeš – provodiš eksperimente. Utvrđuješ razliku: vodiš ljubav sa ženama, sa muškarcima imaš seks. Kako si samo divna? Nikada nijednu ženu nisam volio kao tebe. Teško mi je biti kraj tebe. Imaćeš me do kraja. Hoćeš odmor od ljudi. Ljubav ne postoji. Umorna si previše. Posveti se sebi i svojim potrebama. Kažeš bićeš slobodna, ali je bolje da se ne viđamo neko vrijeme, recimo šest mjeseci. Neću. Ne pristajem na to. Znam da će biti tako. Naša mržnja je obostrana. Nisam mislio da ću sresti osobu čiju ću nepodnošljivu lakoću postojanja mrziti do kraja. Budi slobodna.

Lena, 25

 

[1] (Jedna kafa = pivo, pivo = opijanje, pijanka = raznijeti se)

[2] Ne preporučuje se maloj djeci, niti ljudima koji imaju loš stomak.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!