Državna duma Rusije zabranila LGBT propagandu

12. 06. 2013

duma11. juna 2013. godine, Duma, donji dom Federalne skupštine Rusije, usvojila je zakonodavne izmjene kojima se zabranjuje propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnim osobama, te je uhapšeno 25 osoba koje su izražavale svoje protivljenje ovom zakonu akcijom ljubljenja.

Usvojenim izmjenama Zakona, novčane kazne za propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnim osobama propisane su i za pojedince_ke, državne dužnosnike i pravna lica, a predviđene su i druge mjere protiv onih koji_e šire propagandu.

Kršenje ovog Zakona može rezultirati suspenzijom rada pravnih lica na 90 dana. Teže sankcije primjenjivat će se u slučaju iznošenja takve propagande u medijima ili na internetu. Zakonom su predviđene i kaznene mjere za strane državljane_ke koji_e šire propagandu, izjednačene s onima koje se primjenjuju na ruske državljane_ke, s tim što stranci_kinje mogu biti protjerani_e iz Ruske Federacije ili privedeni_e na 15 dana, te kasnije protjerani_e.

Zakon o zabrani propagande netradicionalnih odnosa Državna duma Rusije usvojila je isti dan i u drugom i trećem čitanju, ali je za njegovo stupanje na snagu potreban potpis ruskog predsjednika Vladimira Putina. Zakon je navodno usmjeren na zaštitu djece od štetnih informacija.

Na dan usvajanja zakona, održano je i saslušanje na suđenju protiv LGBT organizacije Coming out koja je optužena za kršenje takozvanog Zakona o stranim agentima koji nalaže nevladinim organizacijama koje se bave političkim aktivnostima i primaju novac iz inostranstva da se registruju kao strani agenti. Ovim Zakonom povrijeđene su međunarodne obaveze prema ljudskim pravima koje je Rusija preuzela. Saslušanje je odgođeno za 19. juni. Međutim, 6. juna, druga LGBT organizacija Side by Side osuđena je za kršenje Zakona o stranim agentima i kažnjena 12 500 eura.

Ovakve zakonske regulacije dio su kampanje mnogo većih razmjera čiji cilj je razbijanje civilnog društva i ograničavanje ljudskih prava i samoizražavanja u Rusiji, koju su pokrenule državne vlasti nakon što je Vladimir Putin postao predsjednik po treći put u maju 2012. Zakon o propagandi odražava trend širenja anti – LGBT zakonodavstva u središnjoj i istočnoj Europi. Zakoni protiv homoseksualne propagande već su ranije usvojeni na lokalnom nivou u deset regija u Rusiji, te se o njihovom donošenju počelo raspravljati i u Mađarskoj, Latviji, Litvaniji, Moldaviji i Ukrajini.

Prevela Vladana Vasić

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!