Istospolni brakovi pomažu ekonomiji

23. 03. 2014
Foto: FRANCISCO LEONG/AFP/Getty Images
Foto: FRANCISCO LEONG/AFP/Getty Images

Jedan od argumenata koji se stalno povlače pri ozakonjenju bračne jednakosti je onaj o ekonomskoj isplativosti zakona. I dok će u ideološkim prijeporima teško ubrzo doći do kakvog konsenzusa, ekonomska računica mnogo je jasnija, prenosi CroL.

Naime, u doba ekonomske krize stalno se spominje hronični problem smanjene potrošnje, a upravo bi nova vjenčanja te vezani troškovi kao što su slavlja i putovanja mogli dati konkretan doprinos.

Charlie Rounds iz floridske organizacije International Gay and Lesbian Travel Association je za Reuters kazao kako će u sljedećih pet do deset godina doći do golemog porasta na tržištu vjenčanja: “Iako predstavljamo tek oko četiri ili pet posto stanovništva, broj vjenčanih će se vjerovatno povećati za dvadesetak puta jer prije to pravo nismo imali.” Bračna jednakost trenutno je na snazi u 17 saveznih država SAD-a.

Britanci su još prošle godine u doba izglasavanja procijenili dobit od gay brakova na 14,4 miliona funti naspram dva miliona funti administrativnog troška slijedom novog sistema upisivanja mladenaca/ki u matične knjige.

Vjenčanja su relativno nova stavka LGBT ekonomije, no zato se o turizmu vode već precizniji podaci. Stranica Out Now Business Class procjenjuje da bi LGBT turizam u 2014. godini mogao biti vrijedan pozamašnih 200 milijardi dolara, što je rekordna stavka. Više od četvrtine, 56,5 milijarda, odnosi se na američko tržište, 66 milijardi na Evropu, a samo na Brazil oko 25,3 milijardi.

To je sektor koji posljednjih godina bilježi izniman rast, a popis destinacija koje rado dočekuju LGBT turiste povećava se. U SAD-u su poznati Key West u Floridi, San Francisco, New York, i Provincetown u Massachusettsu. Zanimljivo je da se na popisu destinacija za gay krstarenja koje spominje Reuters, uz Vijetnam, Kambodžu, Brazil i Indiju, navode i neka hrvatska odredišta.

Unatoč novoj i brzorastućoj marketinškoj niši LGBT turizma, iz udruga upozoravaju da su pravna zaštita i sigurnost i dalje na vrhu liste prioriteta prilikom odabira destinacije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!