LGBT aktivisti_kinje iz cijele Europe na godišnjoj konferenciji ILGA-Europe

28. 10. 2013

zagreb_2013_largeGotovo 300 aktivista_kinja koji_e zagovaraju za prava LGBT osoba iz cijele Europe, okupili su se u Hrvatskoj na konferenciji ILGA-Europe, koja održavala od 24. do 26. oktobra.

Predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović je putem video poruke pozdravio sve koji su prisustvovali skupu u Zagrebu.

Koristim ovu priliku da vam čestitam na hrabrosti i upornosti u borbi za pravo na različitosti, vaše pravo da budete u javnosti i vidljivi, rekao je Josipović.

Tokom konferencije su govorili Uzra Zeyi, pomoćnica sekretara Ureda za demokratiju, ljudska prava i rad Američkog državnog Ureda, Specijalni izaslanik za ljudska prava pri Europskoj uniji, Stavros Lambrinidis, portugalski zagovaratelj LGBT prava Miguel Vale de Almeida i drugi zvaničnici. Pored njih, konferenciji su prisustvovali LGBT aktivist Denis Dison iz Fondacije Gay i Lesbian Victory, ruski zagovaratelj LGBT prava Igor Kochetkov i Polins Andrianova, Neil Grungras iz Organizacije izbjegličkih azila i migracije i Hilde Vossen iz Eurospka mreže biseksualnih osoba.

Razmjena iskustava i razvoj politika su jako korisni za nas u Europi, jer se evropska društva, kao i zakoni veoma razlikuju diljem kontinenta, izjavio je za Washington Blade Soren Laursen, LGBT zagovaratelj iz Danske. Aktivisti_kinje tokom borbe moraju da razumiju razlike i nauče različite političke stvarnosti da bi mogli formirati politike. Konferencija ILGA-Europa jest velika razmjena iskustava.

Konferencija ILGA-Europa se počela održavati nekoliko mjeseci nakon što je odlučeno da su istospolni brakovi dozvoljeni u Francuskoj.

Gejevi i lezbejke, također mogu sklapati brakove u Portugalu, Španjolskoj, Islandu, Nizozemskoj, Belgiji, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Istospolni parovi će se moći zakonski vjenčati u Engleskoj i Welsu na proljeće, dok su škotski zakonodavci započeli raspravu o mjerama za istospolne brakove. Irski glasači će iduće godine razmotriti predloženi ustavni amandaman kojim bi se proširilo pravo na brak istospolnim parovima u zemlji.

Malteški parlamentarci su ranije ovoga mjeseca započeli raspravu o mjeri koja bi omogućila gejevima i lezbejkama da zasnivaju istospolna partnerstva. Hrvatski Sabor je u četvrtak odobrio referendum koji će se desiti u decembru s ciljem dodatka amandmana u ustav zemlje kojim bi se zabranili istospolni brakovi. Očekuje se da će Gornji dom nizozemskog Parlamenta glasati za mjere koje bi omogućile trans osobama podnošenje zahtjeva sudovima za promjenu oznake spola na rodnim listovima, pasošima i drugim službenim dokumentima bez prolaska kroz proces prisilne sterilizacije i operacije prilagodbe spola.

Aktivisti_kinje i dalje u borbi protiv homofobije, transfobije

Diskriminacija LGBT osoba u Europi i nasilje i i pored ovih zakonskih dostignuća i dalje predstavljaju ozbiljan problem.

Gotovo polovina ispitanika koji su sudjelovali u anketi EU Agencije za ljudska prava koja je sprovodena u zemljama EU 2012. godine, rekli su da su doživjeli diskriminaciju ili uznemiravanje. Četvrtina ispitanika je izjavilo da su doživjeli nasilje ili bili ugroženi u proteklh godinu dana – ova brojka je veća za 35% među trans osobama koje su učestvovali_e u anketi.

Godišnja konferencija ILGA-Europe se održala tjedan dana nakon što se policija u Crnoj Gori sukobila sa demonstrantima koji su zahtjevali prekidanje Parade ponosa u Podgorici.

Stotine srbijanskih LGBT aktivista_kinja su krajem prošlog mjeseca kritizirali odluku Vlade Srbije o zabrani Parade ponosa u Beogradu, zbog – kako su zvaničnici opisali – prijetnji nasiljem od raznih antigej ekstremista. Europska Unija i Vlada Nizozemske i drugih zemalja članica EU su također u više navrata kritizirali Rusiju zbog zakona koji zabranjuje gej propagandu maloljetnicima.

Zakoni koji legitimiziraju diskriminaciju, kao što smo vidjeli u Rusiji, mogu dovesti do povećanja nivoa nasilja i zlostavljanja, rekla je Zeya tokom svog govora na konferenciji. Ovo je posebno točno kada vlasti ne djeluju u smjeru zaštite svojih građana i ako ne istražuju i ne procesuiraju zločine počinjene od strane ili protiv određene grupe.

Josipović nije spominjao Rusiju u svom obraćanju, ali jeste zabrinutost za ljudska prava koja podrazumijeva pravo svakog ljudskog bića da ostvari svoj potencijal u ono što je on ili ona.

To uključuje i pravo na slobodu izražavanja seksualne orijantacije i rodnog identiteta, bez opasnosti da se bilo tko ponižava, vrijeđa i pokori nasilju kao rezultat ili se isključi iz društvenog i javnog života, rekao je hrvatski predsjednik.

Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra, govorio je o uvođenju zločina iz mržnje u zakon FBiH.

Vjerujemo u događaje na visokom nivou, kao što je ovaj, rekao je Gavrić za Blade. Grasroot rad, kao što je to naš u Sarajevu, doprinijeti će ostvarivanju pune ravnopravnosti LGBT osoba u Europi.

Članovi Famiglie Arcobaleno, italijanska organizacija koja zagovara prava LGBT roditelja i onih koji žele imati djecu, također se predstavila na Konferenciji ILGA-Europa. Luca Possenti, predstavnik Upravnog odbora Famiglie Arcobaleno istakao je za Blade da njihova organizacija nastavlja da radi sa školama i drugim ustanovama u cilju prepoznavanja istospolnih parova i njihovih obitelji, iako se gejevi i lezbejke u Italiji i dalje ne mogu vjenčati ili usvajati djecu. On je naglasio da je rad sa nastavnicima_ama kako bi postali više LGBT friendy i dalje osnovno pitanje u cijeloj Europi jer su predrasude, homofobija i transfobija i dalje sveprisutne u mnogim europskim zemljama.

Transgender Europe, međunarodna trans organizacija, koja s više od 70 podružnica djeluje u 35 zemalja, također je sudjelovala na konferenciji. Grupa je zabilježila 71 ubojstvo trans osoba koja su prijavljena u Europi u zadnjih pet godina. Dvadesetak evropskih zemalja i dalje zahtijeva od trans osoba da budu sterilizirane prije nego što mogu legalno promijeniti spol.

Konferencija ILGA-Europe je jedna od redovnih prilika da se upoznamo, s radom i mrežom na jednom mjestu s mnogim relevantim akterima na polju rada sa LGBT osobama, rekao je za Blade Alecs Recher sekretar Transgender Europa. ILGA-Europe jača zastupljenost trans osoba na ovom skupu i podržava veću koheziju zajedničke borbe za ljudska prava na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Tekst prevela Emina Velagić

Preuzeto sa WashingtonBlade.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!