Medijska odgovornost vezana za izvještavanje o pravima LGBT osoba

03. 06. 2013

rakDanas u BiH mediji sve manje obraćaju pažnju na važnost profesionalnog i etičkog izvještavanja. Prilikom izvještavanja ne poštuju nikakve kodekse, niti se vode svojom moralnom obavezom. Njihovo izvještavanje treba biti istinito i zasnovano na činjenicama. Samim kršenjem toga krše i svoje moralne obaveze. Krše sve odlike novinarske profesije i pokušavaju svim sredstvima da dođu do informacija, da budu prvi koji su objavili neki članak ili priču.

Ne poštuje se kodekse ni prilikom izvještavanja o manjinama, pa tako ni kada je u pitanju izvještavanje o LGBT osobama. Homofobični časopisi, poput SAFF-a, objavljuju uvredljive članke, upotrebljavaju pogrdne nazive, poput: „Opasno poigravanje sa vjerskim osjećajima Bošnjaka, Festival homoseksualaca u časnom ramazanu” (22. 8. 2008. Saff, tekst o pokušaju organzovanja prvof Queer Sarajevo Festivala). Samim tim krše svoja profesionalna, moralna i etička načela koja bi trebala da budu odlika jednog dobrog_e novinara_ke, u ovom slučaju jednog medija. Nameću svoje mišljenje društvu, umjesto da „dostave“ informacije koje su objektivne i da društvo ima prostor da samo odluči šta za njih ta informacija predstavlja. Dalje, određene emisije, poput emisije na OBN-u „Mimohod“, koje su otvorene za sve teme i sva pitanja očito ne znaju granicu ili nisu dovoljno upoznati sa temom o kojoj raspravljaju, pa objavljuju poruke uvredljivog sadržaja: „Pederi ako dođete na tu paradu (ako uopće bude) samo rizikujete da budete bjeno k'o krave, a tako i lezbejke“, ili „E vala se nisam odavno šutao, veselim se vašoj paradi“. Medijska kuća OBN trebala je da ima kontrolu nad porukama ovakvog sadržaja s obzirom da se u emisiji, uz uputstva i brojeve za slanje SMS poruka na ekranu pojavljuje i sljedeći tekst: „Poruke moraju biti primjerenog sadržaja, u protivnom neće biti emitovane“. S obzirom da postoji Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kojoj je jedna od funkcija da štiti interese svih korisnika, operatora telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini, u smislu nediskriminatornogk pristupa, kvaliteta i cijena usluga, te ima mogućnost kažnjavanja, prema stavkama koje je prekršila ova medijska kuća, propisala im je odgovarajuću novčanu kaznu u iznosu od 10.000 KM koja je morala biti isplaćena u roku od 15 dana.

Mediji bi trebali da se drže svojih profesionalnih i etičkih okvira prilikom izvještavanja o svim temama, pa i o onim temama koje su, nažalost, još uvijek „tabu“ u našem društvu i koje nisu društveno prihvaćene. Oni trebaju da budu ti koji će potaknuti društvo da prihvate LGBT osobe i da pomognu društvu da shvati da smo svi_e ravnopravni_e građani_ke naše države.

Piše Zana Sujoldžić

Tekst nastao u okviru Škole o pravima LGBT osoba za studentice i studente novinarstva i komunikologije iz BiH.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!