Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila historijsku rezoluciju za interseksualne osobe

04. 10. 2013

logo oii_EUROPE_logo

ILGA-Europe i Internacionalna interseks organizacija Evrope (OII Europa) su saopštile da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila historijsku rezoluciju za interseksualne osobe

ILGA-Europe i OII Europe su podržale usvajanje rezolucije Dječja prava na tjelesni integritet, koja po privi put uključuje tjelesni integritet interseksualne djece.

Ova rezolucija pokriva i druga pitanja, kao što su sakaćenje ženskih genitalija, obrezivanje dječaka iz vjerskih razloga, podlijeganje ili prisila djece na tetoviranje, plastičnu hirurgiju i pirsinge.

Rezolucija poziva države članice Vijeća Evrope da poduzmu daljnja istraživanja, te utiču na povećanje znanja o specifičnoj situaciji interseksualnih osoba, da osiguraju da se niko ne može podvrgnuti nepotrebnim medicinskim ili hirurškim terapijama koja su estetska, a ne od vitalnog značaja za zdravlje u djetinjstvu i tokom odrastanja, garanciju na tjelesni integritet, samostalnost i samoodređenje osoba i pruže porodicama koja imaju interseksualnu djecu odgovarajuće savjetovanje i pomoć.

Ovo je prva rezolucija ovakve vrste koju je uradila jedna evropska insitucija. Direkne upute u rezoluciji čine pomak u medicinkskom domenu prisrutpa zaštiti ljudskih prava i prava na tjelesni integritet, samoodređenju osoba i poziva na ukidanje estetskih operativnih tretmana.

ILGA-Europe i OII Europe pozivaju odgovarajuće evropske institucije da prihvate ovu rezoluciju i nadaju se da će države članice Evropske unije zaista provesti istraživanje o pravima i društvenoj situaciji interseksualnih osoba.

ILGA-Europe i OII Europe također zahvaljuju Marlene Rupprecht koja je bila izvjestiteljica izvještaja koji je potakao donošenje ove rezolucije uzimanjem u obzir informacija koje su joj prezentovale ove dvije organizacije i Genital Autonomy, kao i za stavljanje ljudskih prava interseksualnih osoba u agendu.

Na ovom linku možete preuzeti Rezoluciju 1952 – Dječja prava na tjelesni integritet.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!