Prva parada ponosa u Mariboru održat će se 29. juna

12. 05. 2019

Priredila: Redakcija
Foto: Parada ponosa Maribor

U Mariboru će ove godine, 29. juna, prvi put biti održana parada ponosa, koja će biti popraćena različitim događajima u periodu od 27. do 29. juna.

Organizacijski tim parade ponosa u Mariboru okupio se u sklopu Omladinskog kulturnog centra Maribor, tj. programa “Maribor kroz ružičaste naočare” (Maribor skozi rožnata očala, MSRO), a događaj pažljivo planiraju još od početka ove godine.

Sa sloganom “Ljubav ne bira, zašto bi ti?” (“Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?”) žele podsjetiti javnost da svi/e živimo u 21. stoljeću, u kojem izbor partnera ne treba predstavljati socijalnu barijeru. “Mi ne samo da želimo da radimo na uspostavljanju tolerantnije i otvorenije zajednice, već i da preduzmemo akciju prema stvaranju sigurnijeg prostora za sve. Želimo da se istospolni parovi u Mariboru osjećaju sigurnima kada se drže za ruke u javnosti, i na kraju da zaustavimo širenje fašizma i potiskivanje različitosti svih oblika. Izbor jeste privilegija svakog pojedinca, ali u ovom slučaju izbor mržnje i straha od različitosti može se lako prevazići sa dovoljno ljubavi i otvorenosti. Zato vas pozivamo da sa nama širite ljubav i poruke jednakosti”, saopćili su organizatori/ce.

Prije same parade bit će održan i dobrotvorni događaj koji će uključivati bogat kulturno-umjetnički program uz zabavu do ranih jutarnjih sati, a održat će se 17. maja s početkom u 21:00.

Više o festivalskom programu i dobrotvornom događaju pročitajte ovdje ili na Facebook stranici.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!