Saopštenje Ženske mreže BiH povodom napada na djevojku R.T. u Sarajevu

09. 07. 2013

zenskegrupeSaopštenje za medije

povodom napada na djevojku R.T. u klubu Pussy Galore, te neadekvatnog djelovanja policije i medicinskog radnika

Predstavnice Ženske mreže Bosne i Hercegovine (ŽMBiH) oštro osuđuju nasilje počinjeno u subotu (29.06.2013.) nad djevojkom R.T. od strane policiji već poznatog prestupnika, te neadekvatno reagovanje policijskih službenika prisutnih na mjestu odvijanja napada, koji su mirno stajali dok je počinitelj nasrtao na žrtvu omogućivši mu da joj nanese dodatne povrede. Nadalje želimo najoštrije osuditi viktimizaciju žrtve počinjenu od strane medicinskog osoblja hirurške službe JU Zavoda za hitnu pomoć Kantona Sarajevo aludiranjem da je žrtva sama skrivila napad i izazvala počinitelja.

ŽMBiH smatra da je nedopustivo da organi koji sprovode zakone i brinu o sigurnosti ili zdravlju građana svojim reagovanjem ili nepriličnim reagovanjem doprinose nasilju i stigmatizaciji žena nad kojima se vrši nasilje.

Naime R.T. je 29.06.2013., navečer napadnuta u klubu Pussy Galore na području opštine Stari Grad, kada je jedna muška osoba udarivši je od zid prouzrokovala gubitak svijesti i teške tjelesne povrede (povredu glave koja se morala šivati). Počinitelj je nastavio napadati R.T. i nakon dolaska policije i hitne pomoći, kada je potrčao za povrijeđenom koju su vodili prema kolima hitne pomoći i nasilno je povukao za ruku prouzrokavši joj modrice, i to ispred pripadnika policije koji su tu situaciju samo posmatrali.

Nakon što je otpuštena iz hitne pomoći i dobila potvrdu svojih rana R.T. je otišla u policijsku stanicu Stari Grad da bi podnijela detaljnu prijavu, na što joj je rečeno da ne postoji nikakav podatak u policijskom zapisniku, te da događaj od te večeri uopšte nije zaveden. Ovakav propust služebene osobe su joj objasnile činjenicom da su policajci možda zaboravili da slučaj zabilježe. Bitno je naglasiti da se radi o prijašnjem prestupniku, koji je policiji poznat od ranije, te je osuđen na uslovnu kaznu zbog počinjenja krivičnog djela napada na život osobe, kao i da nakon napada na R.T. pred policijskim službenicima počinitelj nije bio permanentno udaljen od mjesta napada jer je nakon samo nekoliko minuta opet viđen u istom klubu, te je komentarisao napad na R.T. s drugim prisutnima u klubu, te da je R.T. nastavio prijetiti preko zajedničkih poznanika/ca.

Osim što je napadnuta, te nije mogla računati na pomoć policijskih službenika, R.T. je 03.07.2013. prilikom pregleda povreda na hirurškom odjelu JU Zavoda za hitnu pomoć Kantona Sarajevo, pretrpjela verbalne provokacije, kada joj je jedan od zaposlenih ovog Zavoda davao primjedbe da je sama izazvala napad, da je provocirala počinitelja i da mora postojati razlog zašto niko drugi osim nje nije napadnut.

Bosna i Hercegovina ne smije i ne može dopustiti provoditeljima/icama zakona i zdravstvenim službenicima/ama kojima je zakonska obaveza da na prvom mjestu štite zdravlje i sigurnost građana/ki BiH, da sami krše njene zakone i dodatno ugrožavaju, viktimiziraju i stigmatiziraju žene nad kojima je vršeno nasilje, doprinoseći tako niskoj stopi prijavljenih slučajeva i sveprisutnosti i učestalosti nasilja nad ženama.

ŽMBIH ne toleriše i osuđuje javno i privatno mišljenje i stavove da su žene te koje su po tradiciji i patrijarhalnim shvatanjima same krive za nasilje koje se nad njima čini, i mišljenja smo da takvi stavovi predstavljaju osnov za nesankcionisanje nasilnog ponašanja u javnom i privatnom prostoru.

U ime ŽMBiH, njene članice, ženske organizacije sa prostora cijele Bosne i Hercegovine osuđuju sve oblike nasilja i diskriminacije nad ženama te zahtijevaju od nadležnih osoba i institucija da zaštite građane/ke od svake vrste nasilja, i neprofesionalnosti državnih službenika/ca. Zahtjevamo da se ispoštuje procedura sankcionisanja službenika JU Zavoda za hitnu pomoć Kantona Sarajevo, te policijskih službenika koji su dozvolili nastavak nasilja nad R.T., kao i da se počinitelj ovog nasilja adekvatno i blagovremeno sankcioniše, da bi se poslala jasna poruka da se nevršenje službene dužnosti, omalovažavanje žena žrtava nasilja i samo nasilje nad žena ne može i neće tolerisati u bh. društvu.

Ženska mreža BiH

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!