Smrtna kazna za ljubav

22. 04. 2013

euro_cr_02Dok u nekim državama LGBT osobe imaju pravo da sklapaju brakove, civilne zajednice i usvajaju djecu, u drugima žive u strahu da se njihova seksualna orijentacija ne otkrije jer bi mogli otići u zatvor ili gore – biti ubijeni. Države u kojima je kazna najstrožija, tj. u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću su: Iran, Jemen, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nigeriji, Sudan i Mauritanija.

Iran, Jemen, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze u Aziji i dominantna religija ovih država je islam. Zbog primjenjivanja šerijatskog zakona u Iranu kazna za homoseksualne osobe može varirati od izdržavanja zatvorske, preko fizičke (bičevanje) do smrtne kazne. Prošle godine četvorica muškaraca bila su osuđena na vješanje zbog sodomije. U Jemenu je homoseksualnost ilegalna, a presuda za nju može biti ili fizička ili smrtna kazna. Vlada pokušava blokirati sve LGBT stranice i njen zvanični stav je da LGBT osoba nema u Jemenu. Homoseksualnost u Saudijskoj Arabiji je tabu, zabranjena je zakonom, te se kažnjava kao i u Iranu i u Jemenu. Ilegalno je i zagovaranje LGBT prava. U Saudijskoj Arabiji je na snazi jaka cenzura svih medija uključujući i internet. Ne priznaje se ni pravo na privatnost, vlada može bez opravdanog razloga pregledati privatnu imovinu. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je homoseksualnost ilegalna i zakonski kažnjiva, posljedica je obično izdržavanje zakonske kazne, ali je zakonom za ovaj zločin propisana i smrtna presuda.

U afričkim zemljama LGBT prava su rijetko gdje priznata i poštovana, mnoge države kriminaliziraju homoseksualnost, a počinioci ovog krivičnog djela mogu dobiti zatvorsku ili smrtnu kaznu. U Tanzaniji, Ugandi i Sijere Leone za homoseksualnost se može dobiti kazna doživotnog zatvora, dok u Nigeriji, Sudanu i Mauritaniju postoji mogućnost smrtne kazne za homoseksualne osobe. Nigerija je konzervativna zemlja, kako je sjeverni dio zemlje naseljen pretežno muslimanima, a južni kršćanima, samim time i kazne za homoseksualnost variraju. Na sjeveru Ugande gdje se primjenjuje šerijatski zakon najstrožija kazna je smrt kamenovanjem, dok je u južnom dijelu izdržavanje zatvorske kazne od 14 godina. Sudanski zakon propisuje smrt ili doživotnu zatvorsku kaznu za sodomiju ili homoseksualnu osobu, što samim time znači da je homoseksualnost ilegalna. Ipak, 2012. godine u Sudanu je osnovana prva LGBT organizacija pod imenom Rainbow Sudan. Iako je i u Mauritaniji zakonski propisana mogućnost izricanja smrtne kazne homoseksualnim osobama, nijedna takva kazna nije izrečena od 1990. godine. U ovoj državi se ne primjenjuju ni zakoni koji zabranjuju i kažnjavaju homoseksualnost, međutim to ne utječe na poboljšanje položaja LGBT osoba s obzirom da njihova prava nisu priznata, ne poštuju se i ne štite, te ne postoji nijedna organizacija koja bi ih zagovarala.

Piše: Bojana Vasić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!