Srbija uskratila pravo na roditeljstvo LGBT osobama

29. 08. 2019

Izvor: Crol.hr

Nade kako će dolazak lezbijke Ane Brnabić na poziciju srpske premijerke biti prekretnica u odnosu Srbije prema pravima LGBT osoba, pokazale su se uzaludnima. Štoviše, u mnogim segmentima stanje prava LGBT osoba samo se pogoršalo. Radio Slobodna Europa (RSE) upozorava kako je premijerka Brnabić i u poziciji majke privilegirana u odnosu na ostale pripadnike LGBT zajednice.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je svima koji imaju “povijest homoseksualnih odnosa u posljednjih pet godina” uredbom zabranio da budu davatelji “reproduktivnih stanica i embrija” za umjetnu inseminaciju, in vitro oplodnju, pa čak i za laboratorijske testove. Istospolnim parovima već je ranije zabranjeno posvajanje djece.

I dok je istospolnim parovima u Srbiji onemogućeno da imaju djecu, Ana Brnabić postala je prva premijerka koja je imala dijete s istospolnom partnericom dok je bila na dužnosti.

A premijerka šuti i šuti…

RSE je neuspješno pokušao doznati od premijerke Brnabić o tome treba li Srbija priznati istospolne brakove ili životna partnerstva, a i srpsko ministarstvo zdravstva odbilo im je odgovoriti na pitanja o opravdanosti zabrana koje su nametnuli.

Inače, Crol.hr je još u veljači, nakon porođaja Brnabićkine partnerice Milice Đurđić, uputio molbu za intervjuom, no u odgovoru koji smo čekali dva tjedna rečeno nam je kako je “naš upit proslijeđen Kabinetu predsjednice i bit će razmotren u skladu s raspoloživim vremenom u rasporedu premijerke”. Pola godine kasnije, premijerkin raspored je i dalje prilično gust.

Dragoslava Barzut, izvršna direktorica beogradske grupe za zaštitu LGBT prava Da Se Zna!, izjavila je za RSE kako je nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji podnijelo službene žalbe u kojima traže izmjenu ili poništavanje sporne zdravstvene uredbe. Barzut ističe kako se tom uredbom krše Ustav RS-a i Zakon o zabrani diskriminacije.

Brankica Janković, srpska povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, ovlaštena je donijeti pravno mišljenje jesu li opravdane žalbe zbog diskriminacije.

Lezbijka na čelu homofobne države

Janković tek treba donijeti formalne zaključke, ali za Radio Slobodna Europa je izjavila kako se uredba Ministarstva zdravstva “definitivno može smatrati kontroverznom i diskriminirajućom”.

Ako Janković i službeno zaključi kako je uredba diskriminirajuća, Ministarstvo zdravstva morat će povući uredbu ili je izmijeniti u roku od 30 dana. Prema srpskom zakonu, Janković može prisiliti ministarstvo na javnu ispriku žrtvama diskriminacije i tražiti od njih da se “suzdrže od davanja izjava ili širenja ideja, stavova i informacija koje potiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje”.

RSE podsjeća kako je Srbija prva zemlja na Balkanu u kojoj je LGBT osoba na čelnoj državnoj poziciji, da je saveznica srpskog populističkog predsjednika Aleksandra Vučića, koji vodi konzervativnu Srpsku naprednu stranku i pokušava Srbiju uvesti u Europsku uniju. Politički analitičari sugeriraju da je Vučić odabrao Brnabić kao dio strategije “taktičke europeizacije”, ali i da ona ima ograničen manevarski prostor.

Kritičari iz LGBT zajednice kažu da je učinila malo u obrani ili unapređenju gej prava u zemlji.

Brnabić i Đurić u povlaštenoj poziciji

Amnesty International je 2014. ocijenio je kako u Srbiji ne postoji politička volja za borbu protiv homofobije. Istospolni brakovi u Srbiji nisu legalni. Ustav iz 2006. posebno definira brak kao zajednicu muškarca i žene, a istospolna životna partnerstva nisu službeno priznata.

Srpski zakon zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije na radnom mjestu, u obrazovanju, medijima i drugim područjima. Ali LGBT aktivisti kažu kako se zakoni protiv diskriminacije često ne provode.

U Srbiji ne postoje banke sperme, banke za jajne stanice ili jajašca. In vitro oplodnja dozvoljena je samo heteroseksualnim parovima koji koriste vlastiti genetski materijal, osim ako se dokaže da su neplodni.

Ako srpski istospolni par u Srbiji odluči u inozemstvu obaviti zahvate koji bi im omogućio da imaju djecu, kako su to učinile Brnabić i njezina partnerica, država ih ne prepoznaje kao roditelje. U takvim slučajevima zakonska prava ima samo biološka majka.

Pripadnici LGBT zajednice smatraju da su, zbog osobnog bogatstva i visoke političke pozicije, premijerka Brnabić i njezina partnerica Milica Đurić u povlaštenoj poziciji jer imaju financijska sredstva koja su im omogućila da postanu roditeljice, a položaj moći štiti ih od problema s kojima se susreću drugi pripadnici LGBT zajednice u Srbiji.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!