Povodom najave Povorke ponosa u Podgorici

16. 07. 2013

117165520651a3be4fa562d184911878_640x371-423x230Crnogorska LGBTIQ organizacija Kvir Montenegro je zadovoljna količinom podrške domaćih, regionalnih i europskih organizacija i pojedinaca_ki, koja je uslijedila nakon objavljivanja vijesti o održavanju Povorke ponosa u Podgorici 27. oktobra 2013. g. Nakon što su poručili_e da su otvoreni_e za suradnju sa svima koji_e želi podržati mirne proteste za prava LGBT osoba – Povorku ponosa u Podgorici, posebnu zahvalnost upućuju profesionalizmu predstavnika policije, koji su javno najavili zajednički sastanak o suradnji na organizaciji Povorke ponosa.

Ohrabrujuće poruke stigle su i od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore i crnogorskog ombdusmena, sa kojima će Kvir Montenegro također održati sastanke. Raduje ih i potpora koju su dobili_e od Europskog Parlamenta, i izjava Jelka Kacina, zamjenika predsjedavajućeg delegacije Europskog parlamenta za Zapadni Balkan, koji je za crnogorsku novinsku agenciju MINA rekao da bi održavanje povorke pomoglo Crnoj Gori u napretku pregovora oko članstva u EU. Ne manje važno, dobili_e su podršku i od organizacija koje se bave ljudskim pravima i pravima LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i regionu, od kojih su ove posljednje potvrdile svoje učešće na prvoj Povorci ponosa u Crnoj Gori.

Predstavnici_e političkih stranaka su podijeljeni_e u svojoj podršci. Otvorenu podršku aktivnostima Kvir Montenegra i promovisanju prava LGBT osoba, i dosada je davala Liberalna partija Crne Gore, čiji član Andrija Popović je izjavio: “Organizacija liberala u oktobru 2010. godine je donela deklaraciju o podršci svih liberalnih partija na području jugoistočne Evrope seksualnim manjinama. Mi ćemo ih podržati i učestvovaćemo u Paradi ponosa”.

Podrška je došla i iz redova vladajuće Demokratske partije socijalista, od predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Nade Drobnjak, koja je potvrdila svoje prisutvo na Povorci i poslanika Predraga Sekulića, koji naglašava: “Uostalom, ko nema problem sa sobom, nema ni sa drugima”, dok njihov kolega Miodrag Vuković neće podržati, niti će učestvovati u šetnji, navodeći: “To je moj odnos prema ljudskim pravima, znači da ne koristim to pravo da učestvujem u Paradi ponosa. Šetnjom tog dana neću podržati LGBT populaciju”. Održavanje Povorke podržava i predstavnica Pozitivne Makedonije, Azra Jasavić, koja je potvrdila svoje prisustvo, dok njen stranački kolega Dritan Abazović naglašava da nije siguran da je ovo pravi moment za organizovanje Povorke ponosa, premda navodi da je stav njegove stranke da se mora poštovati Ustav i suzbijati svi vidovi diskriminacije. Poslanik Socijaldemokratske partije, Izet Bralić tvrdi da podržava “sve slobode, pa i takav vid seksualnih sloboda”. On kaže da će se, ako bude u prilici, vrlo rado odazvati šetnji ulicama Podgorice. „Na taj način ću doprineti ne samo poboljšanju statusa LGBT populacije, već svih sloboda u Crnoj Gori. Nemam nikakvu rezervu prema takvom načinu iskazivanja različitosti“, rekao je Bralić. Poslanik Socijalističke narodne partije Zdenka Popović naglašava da se zalaže za poštovanje svih ljudskih prava, kao i LGBT populacije. “Da li ću izaći na Paradu ponosa ne znam, jer je rano za to, ali nemam barijeru da izađem i budem deo te manifestacije”, kazala je Popovićeva.

Političke stranke i njihovi predstavnici_e koji_e ne podržavaju Paradu ponosa ili ne žele učestvovati u njoj su poslanik opozicionog Demokratskog fronta Emilo Labudović, koji je izjavio za podgorički Danda neće učestvovati na Povorci jer, kako kaže, ne vidi šta je tu za ponos. On navodi da je za to da se svakome daju sva prava i da niko ne smije biti ugrožen po bilo kom osnovu zbog nečega što je njegovo prirodno svojstvo. Njegov stranački kolega Slaven Radunović navodi da ne ide u šetnju ni kada su druge manifestacije u pitanju, te da neće šetati ni sa LGBT osobama. Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da se neće pridružiti Povorci ponosa. “To je moj stav i nema potrebe da obrazlažem zašto tog dana neću biti sa njima na ulici”, istakao je Nimanbegu.

Piše Jadranka Ćuzulan

izvori: ILGA i B92

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!